);">

"Vi leter etter en afrikansk-utseende mann..."

Hvor ofte leter ikke politiet etter menn med et "afrikansk utseende", og hvor ofte brukes ikke denne standardfrasen fra vårt statlige politi, for å gi en slags beskrivelse av en mulig gjerningsmann i en kriminell handling? Hva er det motsatte av en mann med "afrikansk utseende"? En same? Denne artikkelen handler ikke om rasisme, men om stereotypier vi har, om hvordan vi bevisst og ubevisst forsøker å "matche" folks utseende og hudfarge med hvor de kommer fra. Se på bildet nedenfor:Hvor kommer disse smilende jentene fra, tror du? Er de afrikanske? Før vi røper hvor de er fra, se på neste bilde (tre-serie):Hvor kommer denne velfødde mannen fra? Her vil jeg tro de fleste vil svare "Afrika" uten å tenke seg om. Men hvilket land finner vi slike "stormager"? Ett bilde til:Hvor kommer disse personene fra? Nå har du sikkert forstått at temaet her er "Afrikas folk" og vil sikkert svare Afrika, hvilket også er riktig, men...

...alle på bilde-kollasjen kommer fra samme land - Marokko. Hadde du trodd det på forhånd?

De smilende jentene på bildet øverst i artikkelen kommer fra Egypt. Mannen med "magen" kommer fra den etiopiske stammen Bodi, hvor "big is beautiful". Bare i Etiopia finnes mer enn 90 folkegrupper, med utseende som varierer like mye som det gjør mellom europeere. Hvor kommer damene på neste bilde fra?De kommer fra Europa, nærmere bestemt fra Hellas. Ser du noen store forskjeller på de greske og de egyptiske jentene? Hvis jeg sa at jentene på det nederste bildet er fra Egypt, og de på det øverste bildet er fra Hellas, hadde det vært mulig? Jeg tror det. Hun her da?Og han under?Begge er opprinnelig fra Afrika. Vil du si at de er "afrikansk-utseende"?

Nadia Hasnaoui er halvt marokkansk, mens Farrokh Bulsara (også kjent som Freddie Mercury) er fra Zanzibar i Afrika, med indiske foreldre.

Poenget mitt er at det er så å si umulig å gi en særlig god beskrivelse av hva en "afrikansk utseende mann", eller kvinne, er. I vår norske bevissthet er imidlertid vår stereotypi at dette er å betrakte som en person med mørk, svart hud. Men se på neste bilde:Denne "hyggelig-utseende" mannen er også mørkhudet, men har sannsynligvis aldri vært i Afrika. Han kommer fra Papua New Guinea. Og hva med denne mannen?Er han også "afrikansk-utseende"? Hvis du svarer "ja", så er det kanskje tre menn med dette utseendet politiet i Trondheim leter etter (se linken øverst).

Debattene om hva man skal kalle det for noe, florerte på VG-debatt for en tid tilbake. Neste gang du hører at politiet leter etter en mann med afrikansk utseende - vet du hva du skal se etter?

Til slutt en liten videosnutt som kanskje får deg både til å le litt, men forhåpentligvis til å tenke litt på hva vi faktisk gjør, når vi "leser" folk etter utseendet.Én kommentar

Eva

17.10.2015 kl.23:48

Nei, man skal ikke dømme folk etter utseendet ;) Det er helt sant :) Min afghaner, som jeg fortalte om i min forrige kommentar, han var ikke veldig lik sine landsmenn. De er nokså mørke de fleste, og ikke så høye vanligvis. Mens han var lysere i huden enn dem, veldig pen, og veldig høy :) Så når man så han sammen med sine venner, så de ut til å komme fra to forskjellige land :) Han fortalte at da han var barn, ønsket han å se ut som de andre, mens de andre mobbet ham, fordi han var så lys. Og vel, vi er hvite...mens de i Hellas stort sett er gyldne :) Så en europeisk utseende mann kan også tolkes veldig forskjellig :)

Videoen var artig :) Og ja, litt dømmende også ;)

Skriv en ny kommentar

hits