Same eller (er det ikke det) samme det?

Noen stiller i sametingsvalget. Andre ikke. For å stille i det samme valget (altså “same-valget”), er det noen kvalitetskrav eller kriterier som må være oppfylt. Du må snakke sånn at andre samer forstår deg hjemme (og “hjemme” is where the heart is), og du må ha hatt (nei, ikke sånn hatt på hodet) slekt en tid bakover og bortover som også snakket samisk “hjemme”. Eller du kan bli født inn i det samme samemanntallet, hvis du er barn av en person som tidligere stod i manntallet eller står der nå.

Noen stiller spørsmålstegn om tidligere minister -og mastegradsskriver med tvilsomt resultat, Sandra Borch har rett til å stå i samemanntallet. For nå har visst noen undersøkt om hun virkelig har samiske aner, som hun sier hun har. Vel, “dæm får nå bare hoill på …”, som en kompis av meg pleier å si.

Selv er jeg norsk så det holder, med aner langt bakover i tid. Så langt har jeg klart å spore slekta mi tilbake til langt bak i middelalderen. Tror jeg i alle fall, får visstnok hadde ikke folk i middelalderen “manntall” med digitale lister jeg kan søke på. Og om de kirkebøkene som eventuelt fantes en gang på 13-1400-tallet, eksisterer ennå, så står de vel ett eller annet sted og støver ned inne på et museum et sted. Ikke vet jeg, og for min del er det ikke så nøye heller. Jeg har norsk pass og er trønder. I alle fall snakker jeg trøndersk, både hjemme og ute, men ikke når jeg er i utlandet da, selvsagt.

Nordmenn er vel det folkeslaget i verden som er mest “hem-kjær” (det er ikke en by i Nord-Trøndelag, men betyr ‘hjemmekjær’). Egentlig er vi vel litt som “gompene”, litt enfoldige og ryggsekkbærende når vi beveger oss utendørs, om det er på bussen i tetteste byen eller på fjellet. For nordmenn er ikke – som mange tror – født med ski på beina, men med ryggesekk. Ser du en ryggsekkbærende person i Alanya, Tyrkia, så kan du være 98 prosent sikker på at det er en nordmann – kanskje til og med trønder. HA! En gang møtte jeg en nabo i gata mi i Norge i Alanya. Med samme ryggsekken og caps’n han alltid gikk med hjemme: “Nei, er det du, Steinar?”, sa jeg til ham. “Nei, dæven! Kjentfolk!” utbrøt han, mens han snudde seg brått rundt så ryggsekken holdt på å slå ned en gammel tyrkisk mann som kom gående mot ham.

Sånn er det med ryggsekk-tullingene på bussen også. Inn på bussen kommer de og stiller seg i midtgangen med stor og tettpakket ryggsekk. Og skumper folk og sperrer for de som skal gå av. I tillegg setter de selvsagt ryggsekken på setet ved siden av seg og gjør ikke en mine til å fjerne den når det kommer folk inn å bussen. Nei, er det noe rart det er krig i verden.

Men nå har vi vel skrevet oss litt bort som vanlig, så nå … nå skal jeg drikke kaffe. Må bare få tatt av meg den derre ryggsekken først.

Bildet: To som hopper av glede fordi de er innskrevet i manntallet og er kvitt ryggsekken (foto: https://duchovny.ru/)

Begin typing your search term above and press enter to search. Press ESC to cancel.

Back To Top